Blog » Ce gândesc membrii / Orașul | Alexandru Șerban

Orașul | Alexandru Șerban
  Categorie: Ce gândesc membrii       24-01-2017

 


 


-         Domnule judecător, clientul meu nu a intenționat să privească conținutul acelei bucăți de hârtie.


-         Domnule avocat, inculpatul nu numai că a văzut sau a privit acea mizerabilă bucată de hârtie, dar chiar a îndrăznit să o admire cu pasiune.


-         Dar…


-         Ședința se încheie. Juriul va delibera, iar în douăzeci de minute vom pronunța sentința.


În sala de judecată se făcu întuneric. Aikin se trezi. Visase. Era dimineață. Lumina soarelui pătrundea prin ferestre, după ce cu greu străbătea norii groși și otrăvitori  ce învăluiau orașul. Se ridică din pat și opri alarma care anunța că tuburile de oxigen erau complet încărcate. Pe un ecran era atenționat că în câteva minute va trebui să servească micul dejun, iar într-un colț al camerei, dintr-un difuzor ascuns, o voce metalică îl avertiza că mai are oxigen în tuburi pentru opt ore, treizeci și șapte de minute și zece secunde. Privi pe fereastră. Totul era învăluit într-o ceață gri cu o consistență acidă. Așa era și mintea lui tulburată de visul în care era unul din avocații apărării care polemiza cu judecătorul.


Brusc își aminti de Clara. Plecase într-o secțiune învecinată în interes de serviciu. Urma să se întoarcă peste câteva zile când aveau fixată de către autorități ziua căsătoriei. ,,Dacă se va întoarce teafără, îl va mai găsi pe el viu?”, era întrebarea pe care el și-o punea în fiecare dimineață de câteva zile. Începuse să îi pese, iar el nu știa asta sau nu își dădea seama ce înseamnă acest lucru, tot așa cum nu știa că lipsa lui înseamnă nepăsare. În Oraș, viața era nesigură. Nimeni nu știa când Congregația care guverna de mai bine de un secol va porni acțiuni de pedepsire a rebelilor. Asta se întâmpla când ei ocupau o zonă întreagă și populația era decimată și înlocuită cu imigranți din teritoriile învecinate. Orașul era împărțit în sute de secțiuni în care oamenii trăiau într-un automatism perfect. Nu aveau voie să părăsească secțiunea în care locuiau decât cu aprobarea specială a administrației. Cine nu respecta decizia era acuzat de rebeliune și condamnat la moarte. Aikin se liniști. Își aminti că acolo unde locuia nu mai fusesese semnalată o activitate a rebelilor de mai bine de cincizeci de ani.


     Un sunet metalic îl trezi din contemplare. În nișa din peretele sudic îi fusese adus micul dejun. Hrana locuitorilor era asigurată de către Congregație, iar în schimbul muncii pe care aceștia o prestau în cadrul diverselor companii li se asigurau energia electrică și oxigenul necesar supraviețuirii în orașul toxic. După ce servi micul dejun, Aikin mai verifică o dată buteliile de oxigen și aparatul de respirat. Erau în regulă, iar astăzi era liber și voia să facă o plimbare pe plaja ce se întindea de-a lungul  laturii estice a secțiunii. Își puse costumul antichimic, apoi reglă masca și aparatul de respirat. Verifică pentru ultima oară nivelul oxigenului și iși încheie fermoarul de siguranță. Reglă la un debit minim aparatul care alimenta locuința cu aer proaspăt. De la ultimul război chimic, aerul devenise letal. Concentrația de gaze otrăvitoare era așa de mare încât un om ar fi murit în câteva minute dacă s-ar fi plimbat neprotejat în Oraș. Doar în interiorul clădirilor se putea trăi fără costum și mască de respirat, deoarece erau protejate împotriva infiltrării aerului  de afara, iar sistemul de alimentare cu oxigen era singurul lucru bun ce părea că mai rămăsese după instaurarea dictaturii.


   Aikin ieși din clădire și se îndreptă spre zona portului vechi, acum o ruină. Travesă artera principală, după care intră pe prima stradă ce șerpuia în jos, spre țărmul oceanului. Se gândea la Clara și nu ar fi trebuit. Știa că încalcă legea, dar mai știa că guvernul încă nu își permitea să monteze dispozitive de scanare a gândurilor, așa cum se întâmplase în orașele învecinate. Acesta era și motivul pentru care Orașul era încă asaltat de imigranți. Nu știa ce înseamnă faptul că se gândea așa des la ea, dar era neliniștit.  Nu avea voie să se gândească decât la propria persoană și la nimeni altcineva. Codexul definea aceste lucruri ca slăbiciuni ale speciei umane și le pedepsea ca atare. Totuși nu se putea abține să nu se gândească și asta îl făcea să simtă ceva plăcut în toată ființa. Totul a început când a primit de la guvern ordinul de căsătorie pe care bărbații de vârsta lui erau obligați să îl îndeplinească. Acesta conținea numele, vârsta și fotografia persoanei cu care urma să se căsătorească, data și numele reprezentantului Congregației care emitea actele oficiale.  Cei doi trebuiau să locuiască în aceeași secțiune, iar la o perioadă de câțiva zeci de ani erau permise căsătoriile între indivizi din secțiuni diferite pentru a se evita consangvinitatea. Durata căsătoriei era de cel mult zece - douăsprezece luni până se năștea primul și unicul copil al cuplului. Atunci copilul era preluat și crescut de către guvern, iar cei doi primeau ordinul administrativ de divorț. Mai demult, copil fiind, cineva îi povestise prin semne că, în vechime, oamenii se foloseau de un cuvânt pe care îl denumeau ,,iubire”, iar în unele zone ale planetei acesta se numea ,,dragoste”. Nimeni nu găsise vreodată un astfel de obiect, așa că în conștiința lor totul rămăsese o legendă  interzisă. Se gândea că în curând se va naște o nouă ființă care va avea aceeași viață chinuită. Se întristă și nu știa ce înseamnă asta. O viață trăită între patru pereți și în interiorul unui costum greu  pe care de cele mai multe ori nu îl suporta. Uneori ar fi vrut să spargă geamurile sau să rupă costumul de pe el, dar asta ar fi fost sinucidere sigură. Se calmă la gândul că oricând i se poate întâmpla asta dacă Congregația considera că este necesar, iar el, Aikin, nu mai este de folos sistemului.


La marginea oceanului vântul bătea intens, iar valurile se izbeau puternic de țărm. Ceața acidă învăluia cea mai mare parte a platformei continentale. Apa  căpătase o nuanță cenușie, iar pe o suprafață de sute de mii de kilometri pătrați, în apropierea țărmului, nu mai trăia nicio vietate de cel puțin o sută de ani. Prin ecranul panoramic al măștii de respirat, Aikin privea în depărtare și încerca să își imagineze cum ar fi viața dincolo de ocean, împreună cu Clara și pentru totdeauna... Își dădea seama că își permitea prea multă libertate și își propuse să-și cenzureze gândurile. Era conștient că risca totul dacă cineva i-ar fi scanat sentimentele. Ultima oară când se plimbă pe plajă, un amic îi povesti desenând cu degetul pe nisip că în partea cealaltă a oceanului, pe pământurile vechiului continent ar mai exista câteva zone în care mai trăiesc și alte viețuitoare în afară de oameni și șobolani. În Oraș, doar imensele rozătoare se adaptaseră mediului toxic și reușiseră să supraviețuiască. Pe străzi puteai vedea doar autovehicule, oameni îmbrăcați în costume antichimice și șobolani. Undeva în laboratoarele Academiei se studiau factorii care au dus la adaptarea acestor viețuitoare bicisnice. Savanții sperau că în urma acestor cercetări vor putea face același lucru cu oamenii și nu va mai fi nevoie de incomodele costume de protecție. Aikin era unul din acești savanți. ,,Vom deveni asemeni șobolanilor dacă vom continua în acest fel. Imuni la orice rău din jurul nostru. Oare este bine?” Simți din nou că încalcă legea și îndrăznește să gândească prea mult. ,,Oare cum era dincolo?’’ Nimeni nu știa acest lucru pentru că nimeni nu mai îndrăznise să evadeze dincolo de foarte mult timp. Acest gând era una dintre cele mai mari crime incluse în Codex. Brusc renunță să mai gândească. Trecea pe lângă el un grup de oameni. Se mai plimbă o vreme pe malul oceanului, după care se îndreptă spre casă pe alt drum. Intră pe o stradă largă, cu clădiri înalte și ferestre multe ce semănau cu ochii unei creaturi ucigașe. În spatele lui auzi un zgomot de motor și un claxon scurt. Se dădu într-o parte, iar vehiculul trecu  pe lângă el lăsând în urmă o perdea de fum. Prin praful toxic, zări un obiect cu formă pătrată. Era o carte căzută din camionul care ducea la crematoriu ultimele volume confiscate din zonele controlate de rebeli. Se aproprie de aceasta. În acel moment o rafală de vânt o deschise, iar dintre paginile cărții se desprinse o filă care căzu la picioarele lui Aikin. Acesta se aplecă și ridică bucata de hârtie, o desfăcu și o privi atent. Văzu desenat cu o mare finețe și precizie un trandafir roșu sub care era scris caligrafic: ,,Rosa Linnaeus”. Roșul petalelor îl tulbură și simți cum țepii de pe tulpina în dreptul căreia ținea degetul îl răneau. Pe obraz i se scurse o lacrimă. Se simțea rănit și devastat. În spatele lui, undeva la una din ferestrele ce semănau cu ochii unui animal de pradă, cineva îi urmărea fiecare mișcare.


 A doua zi a fost condamnat la moarte pentru că îndrăznise să admire o roză.


 


 


…………………………………………………………………….


      Prezentare/ Recomandare:


  


   ,,  În schița Orașul, două teme distincte absorb substanța epică: poluarea catastrofică a


globului pământesc și permanenta supraveghere instituită de ‚,Congregație”. Între ele,


personajul principal descoperă fiorul necunoscut al celei dintâi iubiri și sfârșește tragic.


Alexandru Șerban creează imaginea artistică a unei posibile lumi viitoare, aflată sub apăsarea


extincției. O dramă individualizată și un limbaj expresiv vestesc un posibil nou nume în


universul ficțional al prozei autohtone. ’’


 


                                                                         Profesor  Universitar Doctor Ion Bălu